SakariRajamaki

Kansa yritetään aivopestä kannattamaan maahanmuuttoa

Työvoimapulaa luvattiin jo 1970-luvulla. Ei tullut, tuli työttömyys. 1980-luvun lopussa luvattiin taas työvoimapulaa. Ei tullut taaskaan työvoimapulaa, vaan tuli suurtyöttömyys. Uusi työvoimapulasta vouhottaminen alkoi 2000-luvun alussa, eikä ole vieläkään mitään merkkejä sellaisesta. Päinvastoin Suomessa on tämän hetkellä TODELLISUUDESSA ainakin puoli miljoonaa työtöntä. Kun kansa saadaan uskomaan työvoimapulan tulemiseen, niin on paljon helpompi tehdä sellaisia päätöksiä, jotka lisäävät maahanmuuttoa.

En ihan tarkalleen syitä tiedä, miksei aikaisemmin työvoimapula ennustukset eivät toteutuneet, mutta mielestäni sille on olemassa ihan loogiset selitykset, miksei tämä viimeinen työvoimapula tule koskaan toteutumaan. Tulevaa työvoimapulaahan perustellaan sillä, että suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle vuodesta 2010-2030 työikäisten määrä vähenee 165 tuhannella. Nopeasti ajateltuna tämä kuvio kuulostaisi järkevältä, mutta tarkemmin asiaa tarkastellessa, tässä kuviossa ei ole otettu muutamaa seikkaa huomioon. Työpaikkoijen määrähän toisaalta vähenee kolmella eri tavalla. Työpaikkojahan karkaa Suomesta kokoajan  Kiinaan ja muualle, lisäksi teknologian kehittyminen vähentää työpaikkojen määrää merkittävästi ja kolmantena julkinen sektorihan luotiin aikoinaan suuria ikäluokkia varten, kun näistä työpaikoista joku jää eläkkeelle, sitä paikkaa ei koskaan tulla täyttämään.

Onko valtionvarainministeriössä todella niin yksinkertaista porukkaa, ettei näitä kolmea työpaikkoja vähentäviä tekijöitä olla otettu huomioon? vai onko taustalla muut syyt? Myös tulokset puhuvat sen puolesta, ettei työvoimapulaa koskaan tule. Esimerkiksi KHT-tilintarkastaja Pauli Vahtera on tehnyt laskelman, jonka mukaan Suomessa on vuonna 2020 miljoonan työikäisen ihmisen työreservi, kun mukaan lasketaan eläkeiän nosto ja opiskeluaikojen lyhentäminen. Pauli esittää ihan aiheellisen kysymyksen pitäisikö eduskuntaan palkata tarot-korteista selvännäkjiä ennustamaan tulevaa? Tuskin hän yhtä surkeasti epäonnistuu kuin nykyiset lakien taustatöiden tekijät.

Maahanmuuttoa peurustellaan myös sillä, että pitäisi saada kokoajan huononeva huoltosuhde kuntoon. Mielestäni maahanmuutto on varsin tehoton tapa parantaa huoltosuhdetta. Paljon parempi tapa olisi työllistää ensin omat työttömät kansalaisensa, sillä huoltosuhde parenee tuplasti paremmin niin, että muiden "elätettävä" kansalainen siirtyy itse "elättäjien" joukkoon tuottavaan työhön yksityiselle sektorille, kuin sillä, että "elättäjä" tulee ulkopuolelta ja tuo vielä monesti muita "elätettäviä" mukanaan. Kun vielä tiedetään että Suomessa on hyvin rajallinen määrä työpaikkoja, eikö olisi viisaampaa yrittää täyttää nämä vapaana olevat työpaikat ensin työttömillä? Jos ei sopivaa löydy, niin vasta sen jälkeen katsottaisiin rajojen ulkopuolelle. Huoltosuhdetta saataisiin kaikkein eniten parannettua, jos lakkauttaisiin julkisen sektorin suojatyöpaikkoja ja luotaisiin uusia työpaikkoja yksityiselle sektorille, tällä olisi monesti ainakin kolminkertainen hyöty valtion taloudelle. Jos huoltosuhdetta lähdetään parantamaan maahanmuutolla, niin sitä lähdetään parantamaan kyllä ehdottomasti väärästä päästä. Vielä tähän huoltosuhde asiaan sellainen pikku seikka, että nykyinen maahanmuutto huonontaa Suomen huoltosuhdetta, sillä maahanmuuttajien työttömyys on kolminkertaista kantaväestöön verrattuna.

Miten sitten saataisiin työttömät suomalaiset ja Suomessa asuvat työttömät ulkomaalaiset töihin? Somalit ovat Euroopassa työllistymisen kannalta kaikkein haasteellisin ryhmä. Heidän työtömyytensä on Euroopassa jossain 70 prosentin tuntumassa, mutta USA:ssa heidän työttömyysprosenttinsa on alle kymmenen, koska siellä on paljon huonompi sosiaaliturva. Tietysti voitaisiin koittaa myös porkkanaa, eli minimipalkan nostoa matalapalkka-aloille, ei kai ole mitään ihme jos kaikki hanttihommat eivät kiinnosta Suomalaisia kun kotona makaamalla saa saman.

Maahamuuton tarvetta Suomen taloudelle on liioiteltu todella paljon mediassa ja esimerkiksi Juhana Vartiaisen toimesta. Vartiainen ehdottaa lisää työperäistä maahamuuttoa samaan aikaan, kun työttömiä on Suomessa ainakin puoli miljoonaa! Tämä saa varmasti monen iso rattaan pyörähtämään tyhjää. Vielä useammat rattaat alkavat pyöriä tyhjää päässä, kun Vartiainen ehdottaa lisää maahanmuuttoa Ruotsin mallin mukaisesti, vaikka KAIKKI tutkimukset osoittavat, että maahamuutto tuottaa Ruotsille persnettoa. Miten kauan tälläisillä aivopieruilla pärjäisi yksityisellä sektorilla? Aikaisemmassa maahamuuttoa koskevan kirjoitukseni lopuksi totesin, että maahanmuuton kannattaminen peurustuu lähinnä huru-ukkojen horinoihin. Vartiasen kirjoituksia lukiessani mielipiteeni tästä ei voi olla vahvistumatta.

Mediassa nämä Vartiaiset ja muut maahanmuuton kannattajat saavat paljon palstatilaa. Maahanmuuton vastustajien kirjoitukset taas jäävät paljon vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi tämä Sampo Terhon ja Pauli Vahteran paljon kehuttu kirjoitus Työvoimapulaa ei tule koskaan, ainoastaan Aamulehti julkaisi sen. Jutun toinen kirjoittaja Pauli Vahtera pyysi Hesaria julkaisemaan sen yleisönosastollaan. Hänelle vastattiin ettei tilintarkastaja ei voi ymmärtää riittävästi näistä työvoimapula asioista. Toisella kirjoittajalla Sampo Terholla on muutenkin paljon hyviä ajatuksia. Häneltä on joskus kysytty miksei hän tuo ajatuksiaan kuuluvammin esiin. Sampo totesi tähän, että kyllä hän on yrittänyt niitä tuoda, mutta media ei oikein tartu niihin, jos taas joku kansanedustaja sanoo jotain tyhmää, niin siitä nousee heti hirveä meteli. Sampon mukaan näin toimiessaan media ei sivistä ihmistä, vaan tyhmentää. Asia on helppo uskoa ainakin maahanmuuttokeskustelun osalta.

Kun puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, on hyvin olennainen asia, että oikeistopuolueiden ja elinkeinoelämän tavoitteena on luoda Suomeen kahdet työmarkkinat, eli halpatyömarkkinat avaamalla rajoja poistamalla valvontaa. Tässä Kari Rajamäki saarnaa Kataiselle siitä. Kari Rajamäen väitteet todella pitävät paikkansa, sillä olen löytänyt vaikka kuinka paljon näyttöä siitä. On aivan selvää että tahot, jotka haluavat luoda Suomeen halpatyömarkkinat puhuvat mielellään työvoimapulasta.
Siitä että kokoomus tukee rikollista työvoimaa on media ollut todella hissukseen. Nimittäin kun tämä muistio http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/kesakuu/muistio-kokoomus-ja-rkp-jarr... sai todella vähän huomiota valtamediassa. Esimerkiksi Hakkaraisen baari reissut, homo ja neekeri läpät saivat aikoinaan kymmenen kertaa enemmän palsta tilaa kuin se, että kokoomus ja RKP tukevat rikollisuutta. 

Sen lisäksi ettei Suomi tarvitse maahanmuuttoa läheskään niin paljon kuin on annettu ymmärtää, maahanmuuttoa aiheuttaa monesti paljon sosiaalisia ongelmia. Suomalaisillakin oli aikoinaan Ruotsiin muuttaessaan isoja ongelmia. Niissä Euroopan maissa joissa on paljon maahanmuuttajia heidän kanssaan ollaan suurissa ongelmia, nimittäin Saksan,Ranskan ja Britannian johtajat todenneet maahanmuuton pahasti epäonnistuneen.
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Merkel+Monikulttuurinen+yhteiskunta+...
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Cameron+Monikulttuurisuus+ep%C3%A4on...
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/8317497/Nicolas-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Sattuipa sopivasti, että yle julkaisi Vartiaisen hourimiset maahanmuutossa https://www.google.fi/#q=vartiainen+maahanmuutto+h...
Miksei Vartiainen tai Hesari koskaan kerro, että työttömien työllistäminen parantaa huoltosuhdetta tuplasti paremmin kuin maahanmuuto. Mikseivat nämä tahot koskaan kerro, että työperäiset maahanmuuttajat lähettävät paljon rahaa kotimaihinsa ja tämä on aina negatiivista Suomen taloudelle.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

"Mikseivat nämä tahot koskaan kerro, että työperäiset maahanmuuttajat lähettävät paljon rahaa kotimaihinsa ja tämä on aina negatiivista Suomen taloudelle."

Kyllä työmies saa tehdä palkallansa mitä tahtoo!
Nimimerkillä esim. sukulaispoikani pankkitili Suomessa kasvaa aina 10e, kun hurrit maksaa mulle mun omalla työllä ansaitsemani palkan.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

"Kyllä työmies saa tehdä palkallansa mitä tahtoo!"
Tätä en yrittänytkään kiistää, mutta maahamuuttokeskustelussa pitäisi ottaa huomioon, että mamut lähettävät suuria määriä rahaa kotiin, joka jää sinne pyörimään.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #33

Itse näkisin noi kotia perheille lähetetyt massit "kehitysapuna" jolla he nostavat perheensä elintasoa. Siellä mamujen kotimaissa, kun alkaa raha pyöriin se nostattaa siellä elintasoa ja vähentää sosiaalisia ongelmia. Sitten kun sielläkin pyörii rahaa hehän saattavat ostaa suomalaisia tuotteita ja saahaan rahat takasin ja talous pyöriin ja työpaikkoja suomalaisille.

Ps. Olen kanssasi samaa mieltä, että avoimuutta pitäisi lisätä ja asioista pitäisi keskulla rehellisesti ja rakentavasti ilman natsi syytöksiä vaikka ihminen oli erimieltä näiden ns. "vihervasemmiston ääripään" kannattajien kanssa joille toisen ihmisen sananvapaus on pelkkä kiva lause jos et satu olemaan samaa mieltä...

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #40

Minusta työperäisen maahanmuuton on lähtettävä siitä, että se hyödyttää vastaanottavaa yhteiskuntaan. Kehitysapu on sitten asia erikseen onko Suomen valtiolla sellaiseen edes varaa.

Köyhistä maista rikkaampiin töihin tulleiden rahavirta on todella suurta, se ylittää moninkertaisesti kehitysavun määrän näihin maihin. Eli siis Suomessa työskentelevät köyhempien maiden työntekiät lähettä/käyttävät leijonaosan palkastaan alkoperäiseen kotimaahansa. Mielestäni tämä on myös hyvä argumentti, sille mitksi olisi taloudellisessa mielessä kannattavampaa työllistää työtön Suomalainen.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Asia on täsmälleen kuten kirjoitit. Inhottavaa seurata vain sivusta, kun asiat tehdään täysin päin vastoin kuin mitä terve järki sanoo. Paikoitellen todella turhauttavaa. Kehtaavat vielä haukkua trolliksi, jos yrittää edes vihjata, että voisikohan asiat tehdä edes hieman toisella tavalla.

Mm. maahanmuutosta pitäisi aivan ehdottomasti puhua enemmän ja avoimesti. Vaikeneminen on huono ratkaisu.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Muutama hajanainen ajatus. Yhteiskuntamme ylätasolla ei ole työn arvostusta. Nämä yhteiskunnan hyväosaiset, Stubit ja Sipilät, näyttävät ymmärtävän vain yrittämisen ja korkeakoulutusta vaativan tehtävän olevan työtä. Sitä ei ole vanhustenhoito, siivoustyö tai muu ruumiillinen työ. Nehän eivät taida Stubin ja Sipilän kaltaisille henkilöille kelvata. Taitavat kuvitella, että nämä työt ovat pelkkää yhteiskunnan taakkaa, joihin tehtäviin ei tavallinen suomalainen kelpaa. Pitää hankkia halpatyövoimaa muualta ja "odotella" erilaisten nokioitten syntymistä.
Olen 40-luvulla syntynyt ja kuulun siihen ikäluokkaan, joka maksoi itse kansakoulun jälkeisen koulutuksensa. Kaikki joilla oli koulutus saivat töitä ja juuri ne vähäisemmän koulutuksen omaavat lähtivät Ruotsiin raskaisiin töihin kun sitä kotomaasta ei löytynyt.
Ihmettelen myös näitä ikäennusteita ja kasvavaa vanhusväestöä. 30-luvulla ja 40-luvun alkupuolella terveydenhoito ei ollut samaa luokkaa kuin nykypäivänä ja sen tulokset näkyvät katsottaessa kuolinilmoituksia. Runsaasti juuri 30-luvulla ja myös 40-luvulla syntyneitä. Ei taida syntyä mitään hurjaa eläkepommia.

Tapio Vehmaskoski

Käsittääkseni, jos Suomeen saadaan uusia tuottavia työpaikkoja (ensisijaisesti teollisuus), niin myös muita ongelmia saadaan kuntoon. Mikäli työperäinen maahanmuutto koetaan ongelmaksi niin oikeitten työpaikkojen lisäämisellä saadaan tämäkin järjestykseen.

Pidän omituisena asioiden lähestymistä väärästä suunnasta niin tämän mumisija Vartiainenkin. Mikä helkkari näistä viisastelijoista tekee asiantuntijoita? Vartiaisenkin on helppo arvostella, kun on oma työ turvattu.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Mahtavatkohan Vartiaisen sanat olla hänen omia ajatuksiaan? Jospa hänellä on vain vuorosanat, joita hänen on käsketty toistaa.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Maahanmuuton kannattajat ovat tietysti olevinaan niin hyviä ihmisiä, mutta maahanmuutto ei aina edes ole niin humaania. Luin juuri Anna Kontulan kirjan Näkymätön kylä, joka kertoo Olkiluoto kolmosen ulkomaalaisista työntekiöistä tässä Suora lainaus kirjan sivulta 58

"Keskustelu toverini Adam kertoo kuinka sadat tuhannet Puolalaiset matkustavat töihin ulkomaille, samalla kun Puolan rakennustyömaat ovat täynnä vielä köyhempien maiden miehiä, jotka ovat myös erossaan perheistään toimeentulonsa tähden. Hän lopettaa napakasti analyysinsa siirtotyöläisyydestä "This is grazy system totally grazy""
Ja kun vielä tiedetään, että Suomessa taas rakennusalalla työttömyys on suurta.
Anna piti kirjassaan siirtotyöläysyyden pahimpana asiana sitä, että miehet joutuisvet olemaan niin pitkiä aikoja erossa perheestään.

Edes humanitaarinen maahanmuutto ei ole aina niin humaania, sillä paikan
päällä samalla rahalla pystyisi auttamaan kymmenittäin ihmisiä.

Tapio Vehmaskoski

Pitää edelleen yrittää oikeasti korjata näkemystä palkkakustannuksista Suomessa, vaikka asia on ollut esillä aikaisemminkin.

Suomessa palkka muodostuu nettopalkasta ja sen sivukuluista. Karkeasti yleistettynä, jos palkka on 100 yksikköä niin palkansaajalle jää käteen 50 yksikköä. Työnantajalle 100 yksikköä on palkkoja yleistettynä, mutta todella työntekijälle ei ole. Työntekijä ostaa palkallaan jokapäiväiset tarpeensa, josta myyntiliike kerää alv:n siis myös vero. Lisäksi työntekijä lyhentää velkaansa josta pankki perii korkoa, maksaa lapsenhoidosta jne. joissa menoissa ueimmiten on alv.

Me maksamme veroa veron päälle, joka liikkeestämme (auto, polttoaine, puhelin jne., jos erehdymme tai meille jää rahaa säästöön siitäkin maksamme veroa, kuollessamme perilliset maksavat veroa kaikesta siitä mitä verottaja kuvittelee heidän saaneen perintönä.)

Tällaisen yhteiskunnan olemme rakentaneet. Jos maahamme saapuu tätä systeemiä onnistuneesti kiertävää ulkomaista yritystä tai muuta suuryritystä, niin he tekevät verosuunnittelua, jota yksityishenkilön kohdalla kutsutaan veronkierroksi.

Totta helkkarissa ulkomainen työntekijä on halvempi, jos he eivät ole meidän järjestelmässämme veroja maksavia?

Eipä mitään meillä poliitikot ovat keksineet hienon sanan "rakennemuutos". Tällä rakennemuutoksella tarkoitetaan myös tämän suomalaisen hienon systeemin purkamista, jotta tulisimme kilpailukykyiseksi. Mutta eihän se tahdo onnistua, kun niin moni sosiaalidemokraatti, kokoomuslainen, keskustalainen, ym. puolueet miehittävät virkapaikat. Tämä on syy miksi rakennemuutos ei lähde käyntiin, koska poliitikkojen pitäisi putsata omat pesänsä hyötymästä siitä verovelkataakasta, jolla heidän olemassaolonsa maksetaan meidän kaikkien suomalaisten pussista. Ei ihme, että teollisuus on paennut maasta pois ja täällä vain kinastellaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Siirtotyöläisyys ei ole 'humanitääristä maahanmuuttoa'. Käsitteet kuntoon!

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Voihan sitä pilkkua viilailla. Ne ihmiset, jotka ovat maahanmuuttokeskustelua seuranneet, varmasti ymmärtävät mistä asioista tässä keskustellaan.

Siirtotyöläisyydellä voidaan saada täytettyä vapaita työpaikkoja, mutta on eri asia millaista palkkaa siirtotyöläisille maksetaan ja millaisissa oloissa siirtotyöläiset työskentelevät työurakan aikana. Seuraavaksi voidaan kysyä ovatko riistopalkat ja huonot työolosuhteet ihmisoikeuksien mukaisia?

Humanitaarisessa maahanmuutossa ihmisiä kotoutetaan uuteen kotimaahansa ja kotouttaminen maksaa. Kotoutukseen kuluva raha olisi järkevämpää käyttää maahanmuuttajien kotimaassa, jolloin koko maahanmuuttajan kotimaa saisi apua, eivätkä vain yksittäiset maahanmuuttajat.

Tapio Vehmaskoski

Maailman hätä ja pakenevat ihmismassat ovat niin suuria, ettemme millään välty myös osan tulemiselta Suomeen. Muistakaa kuitenkin, että meillä ei ole vielä sellaista maahanmuutto-ongelmaa, jota täällä US-blogissakin pyöritellään.

Suomella on vielä maahanmuutto hallinnassa. Uskokaa pois.

Aslak Koivuila Vastaus kommenttiin #10

Miten niin emme välty ?
Vältymme jos niin päätämme. Se on loputon sarka. Suomen kivenkauloilla ruokitaan kestävästi vajaa miljoona.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #11

Aslak

Meidän maailmamme on maa-nimisellä planeetalla. Tätä planeettaa asuttaa noin 7 miljardia ihmistä. Useita sotia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Sota) käydään parhaillaan. Lisäksi on terroritekoja ja piilotettua sodan uhkaa. Kokonainen lähimanner (Afrikka) elää ylitse kykynsä ylläpitää ja hallita valtioitaan ja niiden kansalaisia (köyhyys nälkä). Taloudellinen eriarvoisuus jo lähinaapurissamme (=Venäjä) ja työttömien joukot omalla mantereellamme (Europe) aiheuttavat paineita myös Suomea kohtaan. Meitä on suojellut erillään ollut sijaintimme (kuin saari) Euroopassa ja ilmastomme.

Em. seikoista huolimatta rajamme tulee ylittämään tulevaisuudessakin ihmiset kuten mekin lähtiessämme ulos Suomesta. Emme muutu Pohjois-Koreaksi. Tänne tulee ihmisiä halusimmepa tai emme.

Aslak Koivuila Vastaus kommenttiin #14

Ei tule yhtäkään jollemme halua.
Jos kulttuuri pistää lisääntymään yli seudun kantokyvyn, tuskin tuollaisia kannattaa päästää meille. Onhan tänne koitettu.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #15

Eppäilen, että pääosa jääpi pääkaupunkiseudulle tulijoista. Joka tapauksessa kaupunkikeskuksiin. Tyhjenevä maaseutu saa olla rauhassa. Pääosa tulijoista lienee työmuuttajia tai avioliiton seurauksena (toivottavasti).

Maapallo tietyiltä osin on jo lisääntynyt yli kantokyvyn (Afrikka, Lähi-Itä, Aasia). Kyllä tulijat ovat rauhallisin elkein.

Katsotaan nyt, jos tuleva talvi on vaihteeksi kunnon pakkas- ja lumitalvi niin kyllä se rajoittaa ja karsii tulijoita. (Pari talvea sitten Kaukokiidon autoa ajoi thaimaalaissyntyinen ajuri. Toi minulle rakennustarvikkeita. Jäi tietysti lumihankeen kiinni ja pakkasta oli reilusti yli -20 astetta. Yritimme autoa irti, mutta eihän siitä mitään tullut poikaparalla tennistossuissa. Meinasi paleltua. Vein kaverin sisälle takkatulen ääreen ja annoin villasukat. Sinne meni sukat. Naapurin traktori veti auton tielle. Kaveri lähti ikionnellisena ajelemaan. Tännehän nuo paleltuu, jos niitä enemmän on Kaukokiidon autoa ajamassa. Sivutielle maaseudulla, jos auto jää metsätaipaleella, niin sinne paleltuvat.)

Ole rauhassa Aslak.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala Vastaus kommenttiin #10

Ihmismassojen hätää on hillittävä. Valtioiden välisiä eroja on tasoitettava. Ihmiset haluavat kehitysmaista kehittyneisiin maihin, mutta ei toisin päin, jolloin muuttovirta on yksipuolinen. Valtioiden eroja on pyrittävä tasoittamaan, jolloin ihmiset voivat olla tyytyväisiä elämäänsä siellä missä ikinä ovatkaan. Haastetta toki riittää.

Kehitysmaa ei kehity, jos ihmisiä kannustetaan muuttamaan sieltä pois. Innokkaimpina poismuuttajina ovat ne yksilöt, joilla on halua kehittyä elämässään. Juuri ne muuttavat pois, joilla olisi potentiaalia kehittää omaa maataan.

Sama tilanne yhden valtion mittakaavassa on Suomessa nähty ihmisten muuttovirta maalta kaupunkiin. Ketkä ovat jääneet asumaan maalle? Ketkä lähtivät kaupunkeihin? Vastaus on minusta se, että nuoriso ja kaikkein elämänintoisimmat lähtivät maalta pois. Onnen perässä muutetaan uusiin paikkoihin. Onni on istutettava Afrikkaan ja Aasiaan, jolloin ihmisillä ei ole enää pakottavaa hinkua eikä tarvetta saapua Eurooppaan.

Tämä on vain oma mielipiteeni.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #26

Juha

On niitäkin ihmisiä, jotka hyrisevät tyytyväisinä maaseudulla: "Hyvä, kun lähtevät asutuskeskuksiin. Täällä on sitten vielä rauhallisempaa."

On ihmisiä, joita ei pelota asua maaseudulla ilman lähinaapureita tai lähipalveluja. Toiset vain haluavat rauhaa ja luontoa ympärilleen.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala Vastaus kommenttiin #39

Kyllä kyllä. Mutta usein rauhallisista oloista pitävät ihmiset myös tyytyvät vähään ja haluavat säilyttää kaiken ennallaan.

Tavallaan huono asia, jos kehitysmaissa asuvista ihmisistä valtaosa haluaa elellä rauhassa ja säilyttää kaiken ennallan (länsimaissa tiedetään, että muutoksia on saatava, jotta esim väestönkasvu saadaan laantumaan).

Monipiippuinen tilanne... Tarvitseeko kehitysmaiden asioita parantaa, jos kehitysmaissa asuu vain ihmisiä, joille elintaso on riittävä ja he ovat onnellisia? Toisaalta, jos kehitysmaat pidetään nykyisellään, on siellä asuvilla nuorilla ja uusia haasteita haluavilla suuri houkutus lähteä Eurooppaan, koska kehitysmaan ja Euroopan välinen elintasoero on niin iso.

Jos joku kehitysmaassa haluaa edetä elämässään korkealle ovat mahdollisuudet Euroopassa moninkertaiset verrattuna kehitysmaahan. (Tavallaan sama tilanne suomalaisella nuorisolla: Keski- ja Etelä-Euroopassa voi olla enemmän mahdollisuuksia kuin Suomessa ja samalla parempi elämä).

Hankala aihe! Luulen kuitenkin, että ratkaisuja on löydettävissä, kunhan aiheesta keskustellaan laaja-alaisesti ja ratkentavasti.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ilmaisin asian ehkä vähän epäselvästi. kirjoitin ensin siirtyöläisyydestä ja tarkoitin ettei se ole aina niin humaania. Sitten käsittelin erikseen humaanitääristä maahamuuttoa ja totesin ettei sekään ole aina niin humaania, koska paikanpäällä pystyisi auttamaan kymmeniä ihmisiä enemmän kuin pakolaisen ylläpitoon kuluu täällä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mitä tulee maahanmuuttoon, niin sitä tapahtuu ihan omalla painollaankin ilman, että mikään ns. "maahanmuuttopolitiikkaa" määrittelevä taho niin päättäisi/juonisi. Monien maassamme toimivien yritysten toiminnassa tämä on aivan tavanomaista arkea, samoin esim. yliopistojen ja korkeakoulujen tutkija-/opettajayhteisöissä. Samoista syistä maastamme myös muutetaan.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ei se nyt ihan omalla painollaan mene, jos Suomeen yritetään luoda kahdet työmarkkinat kokoomuksen ja elinkeinoelän toimesta, siitä on aika paljon näyttöjä http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/kesakuu/muisti...
http://sakarirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175...
Lisää olen koonnut tänne http://sakarirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/865...

"Rakennusalan työttömyysprosentti on tällä hetkellä 22,6 ja lisäksi työvoimatoimistoon oli vuoden 2014 päätyttyä ilmoittautunut 28.000 rakennusalan työntekiää, ja ulkomaalaisia rakentajia on Suomessa ainakin 50 000, ja kun alipalkkaus on vielä yleistä ulkomaalaisten rakentajien keskuudessa(Esim. tutkia Anna Kontulan mukaan Olkiluodon työmailla alipalkkaus on enemmän sääntö kuin poikkeus) On aivan selvää, että osa tästä alipalkatusta ulkomaalaisesta työvoimasta vie Suomaisten rakennusmiesten työpaikkoja"
http://sakarirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168...

Uskotko Vesa-Matti että tälläinen maahanmuutto hyödyttää Suomea?

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Maahanmuuttajat työllistyvät näille aloille. ovat oman asiansa asiantuntijoita:

Monikulttuurisuusasiantuntija, Maahanmuuttokoordinaattori,Tulkkipalvelukoordinaattori, Asioimistulkki, Kulttuuriluotsi, Vertaisosaaja, Maahanmuuttajien erityisryhmän linjavastaava, Päivähoidon maahanmuuttajakoordinaattori, Sopeuttamistyöntekijä, Kotoutussihteeri, Monikulttuurisen varhaiskasvatuksen suunnittelija, Monikulttuurisenopetuksen suunnittelija, Suomen askeleet-linjan opettaja, Lyhytkurssivastaava, Aikuisperuskoulun linjavastaava, Alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkodin vastaava ohjaaja, Monikulttuurisuusaktivisti, Aktivistimaahanmuuttajakouluttaja, Monikulttuurisuuskoulutusmateriaalivastaava, Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja, Sosiokulttuurinen tasapainottaja, Pakolaisneuvonantaja, Vähemmistöoikeuksien valvoja, Avustusanomusten esitäyttäjä, Maahanmuuttajien asunto-oloja pohtiva virkamies, Maahanmuuttajapalveluiden päällikkö, Maahanmuuttoneuvoston puheenjohtaja, Monikulttuurikonsultti, Romanityöryhmä, Kerjäläistyöryhmä, Maahanmuuttajien rekrytoinnin helpottamista pohtiva työryhmä, Maahanmuuttoyksikön terveydenhuollon konsultti, Maahanmuuttoyksikön psykologi, Maahanmuuttoyksikön sosiaalityöntekijä, Maahanmuuttoyksikön sosiaaliohjaaja, Maahanmuuttoyksikön etuuskäsittelijä, Maahanmuuttajalasten varhaiskasvattaja, Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastaja, Siirtolaisinstituutin johtaja, Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja, Maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtaja, Naapuruus-sovittelija, Kotouttamisohjaaja, Avustamistulkki, Aputulkki,Romaniasioidenhoitaja, Kunniaan liittyvien konfliktien asiantuntija, Maahanmuuttoasioiden johtaja, Sisäasianministeriön maahanmuutto-osaston oikeusyksikön yhdenvertaisuus-vastuualueen johtaja, Maahanmuuttaja- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunta, Maahanmuuttotyön päällikkö, Maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden yhteistyöryhmä, Maahanmuuttopolitiikkastrategi, Kehitysmaatutkimuksen professori, Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen asiantuntija, Monialaisen romanityöryhmän puheenjohtaja, Monikulttuurisen maahanmuuttajatyön päällikkö, Maahanmuuttajien henkisestä sopeutumisesta vastaava asiantuntija, Sopeutumiskonsultti, Maahanmuuttajajärjestöjen toimintaedellytyksiä voimaannuttavan projektin johtaja, Maahanmuuttajajärjestöjen mielenterveysosaamista pohtiva projektisuunnittelija, Maahanmuuttajien työllistämisyhdistyksen asianajaja, Maahanmuuttajien neuvontapisteen ohjaaja, Pakolaisavun vertaisryhmätoiminnan koordinaattori, Monikulttuurisen tietopalvelukeskuksen asiantuntija, Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittämisestä vastaava virkamies, Väkivaltarikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajanuorten valvoja, Maahanmuuttovastaava, Ikääntyneiden somalinaisten kotoutustyöntekijä, Monikulttuurisuuden johtava asiantuntija, Pakolaiskoordinaattori, Pakolaisvähemmistö vastaava, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Romanien päiväkeskuksen työntekijä, Romaniyhdyshenkilö, Vähemmistövaltuutetun ylitarkastaja, Romanipoliittisen työryhmän puheenjohtaja, Maahanmuuton erikoistutkija, Ihmisoikeustyönjohtaja, Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja, Monikulttuurisuustaitojen kehittäjä, Monikulttuurisuuskampanja suunnittelija, Ulkomaalaisasioiden valmistelija, Romanien päiväkeskuskuksen johtaja, Monikulttuurisuustyön suunnittelija, Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittäminen projektin johtokunta, Monikulttuuripedagogi, Pakolaisoikeutta tutkiva oikeustieteilijä, Ulkomaalaisoikeuden asiantuntija, Maahanmuuttopolitiikan tutkija,Maahanmuuttoviraston tutkija, Turvapaikkalautakunnan sihteeri Sisäministeriön somaliyhteisön kotoutumista edistävä asiantuntijaryhmä, Kansainvälisen siirtolaisjärjestön projektikoordinaattori, Syrjintälautakunnan johtaja, Sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö, Monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä, Sisäasiainministeriön kotouttamisyksikön johtaja, Pakolaisneuvonnan tiedottaja, Maahanmuuttajien asumisneuvoja, Maahanmuuttajien henkilökohtainen palveluohjaaja, Monikulttuuristen naisjärjestöjen kattojärjestön johtaja, Maahanmuuttajien tukijärjestön johtaja, Ulkomaalaisille maksettavan toimeentulotuen käsittelyä koskevien menettelytapojen selkeyttäminen -työryhmä, Kehitysyhteistyön palvelukeskuskuksen hankeneuvoja ja taloussuunnittelija, Kehitysyhteistyön palvelukeskuskuksen kehityspoliittinen asiantuntija, Monikulttuurinen osaaja, Suomen somalia-verkoston toiminnanjohtaja, Maahanmuuttajapoikatyön johtaja, Maahanmuuttajien yhteispalvelutoimiston johtaja,Maahanmuuttajataustainen kokemusasiantuntija, Maahanmuuttajanaisten kulttuuriohjelman johtaja, Etnisten suhteiden neuvottelukunta, Työelämävalmiuksien kartoittaja maahanmuuttajille, Syrjintää epäilevien neuvontapisteen johtaja, Syrjinnänvastaisesta toiminnasta vastaava viranomainen, Syrjintäilmiöiden analysoija, Maahanmuuttajien koulutuksen kehittäjä, Pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö, Maahanmuuttopolitiikan asiantuntija, Konsultoiva uskonnon ja somalin kielen opettaja Somaliperheiden ja koulun välisen yhteistyön tutkija, Monikulttuurisen asumisen aluevastaava, Monikulttuurisen kasvatustyön, kotoutumisen ja opetuksen kehittäminen –hankkeen johtaja, Romanilasten oppivelvollisuutta selvittävä työryhmä, Kiertävä maahanmuuttajaneuvojan, Maahanmuuttajat-konsulttiryhmä, Maahanmuuttajatyön koordinaattori, Maahanmuuttajien yritysneuvoja, Maahanmuuttaja-asiakkaiden kanssa työskentelevien asiantuntijoiden ryhmä, Maahanmuuttaja-aikuisten oppimisen ohjauksen suunnittelijaopettaja, Maahanmuuttajaopettaja, Maahanmuuttajaopetuksen erityisosaamis- ja ohjausryhmä, Maahanmuuttajatyttötyön ohjaaja, Maahanmuuttajien toiminnallisen opetuksen ja ohjauksen projektikoordinaattori, Maahanmuuttajien järjestökonsultti, Maahanmuuttajien psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijä, Maahanmuuttajuuden psykologisen prosessin tutkija, Romanit työelämään -hankkeen johtaja, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja, Maahanmuuttoasioiden asiantuntija, Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston kotouttamisyksikön projektikoordinaattori, Maahanmuuttajataustainen kulttuurimentori, Pakolaistyön ohjaaja, Kulttuuritulkki, Maahanmuuttajakouluttajien resurssirenkaan puheenjohtaja, Kieliavustaja, Maahanmuuttajien asunto-oloja pohtivan toimenpideohjelman johtaja, Maahanmuuttajien vastaanottohenkilö, Syrjinnän ehkäisyyn keskittyvän ryhmän johtaja, Maahanmuuttajien preppausluokan opettaja, Asioimistulkkikeskuksen johtaja, Maahanmuuttotyöryhmän johtaja, Monikulttuurisuusyhdistyksen tiedottaja, Maahanmuuttoviraston vastaanottokeskusten johtaja, ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö, Maahanmuuttoviraston alaikäisyksiköiden johtaja, Pakolaistyönohjaaja, Omakielineuvoja, Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkoston tutkija, Maahanmuuttajakoulutuksen koordinaattori, Monikulttuuristen yhdistysten liiton puheenjohtaja, Monikulttuurisen liikuntaliitto puheenjohtaja, Pakolais- ja siirtolaisuusasiain neuvottelukunnan johtaja, Maahanmuuttokonsultti, Integraatiopoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, Monikulttuuristen perheiden liiton puheenjohtaja, Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapisteen hoitaja, Maahanmuuttajien valmistavan ryhmän johtaja, Etnisten suhteiden neuvottelukunnan hyvän tahdon lähettiläs, Maahanmuuttajakonsultti, Maahanmuuttajien alkuvaiheen ohjaus- ja neuvontapalveluiden johtaja, Maahanmuuttajatoimittaja, Maahanmuuttoviraston neuvottelukunnan puheenjohtaja, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja, Turvapaikkahakemusten käsittelyä tutkiva työryhmä, Kotoutumis- ja maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä, Haavoittuvassa asemassa olevien kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittamisen edistämishankkeen projektipäällikkö, Maahanmuutto-ohjelmien tukirakenteen johtaja, Kotouttamisen ja etnisten suhteiden seurantajärjestelmän johtaja, Pakolaisten vuorovaikutussuhteiden tutkija, Kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden yhdenmukaistaja, Kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden asiantuntijaverkosto, Monikulttuurisuuden erityisasiantuntija, Maahanmuuttajien alkuvaiheen ohjauspalvelujen ja osaamisen kehittämisen projektipäällikkö, Maahanmuuttokriittisen/rasistisen keskustelun rakennetta pohtiva asiantuntijafoorumi, Maahanmuuttajien kielikoulutuksen kehittämishankkeiden projektipäällikkö, Maahanmuuttoasioiden kehittämispäällikkö, Alueellisen maahanmuuton kehittämishankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttaja-asiamies, Maahanmuuttajaneuvonta ja -opastusjärjestelmän kehittämisen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien kotitalousneuvoja, Maahanmuuttajat aktiiviseksi osaksi yhteiskuntaa hankkeen projektipäällikkö, Monikulttuurisen tyttötyön johtaja, Maahanmuuttajaväestön aktiivinen työllistyminen hankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien ohjausverkoston johtaja, Aikuisten maahanmuuttajien alkuvaiheen arviointi ja polutus hankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttaja-asiamiestoiminnan käynnistämishankeen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien kotoutumisprojektin päällikkö, Maahanmuuttajien ohjaus- ja työnhakupalvelujen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien ohjauskeskusohjelman projektipäällikkö, Maahanmuuttajien palveluohjauksen kumppanuusprojektin päällikkö, Maahanmuuttajanuorten ohjaushankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttajat työvoimaksi projektin päällikkö, Aikuisten maahanmuuttajien kielitaidon arviointikeskuksen päällikkö, Vaikuttavuutta kotouttamiseen monialaisena yhteistyönä hankkeen projektipäällikkö, Suomen kielen opetukseen ohjaamisen kehittämisprojektin päällikkö, Maahanmuuttajien tukiasumisyksikön ohjaaja, Maahanmuuttajataustaisten lasten sosiaaliohjaaja, Monikulttuurisen mediatoimituksen johtaja, Maahanmuuttajanuorten oppimisvaikeuksien ehkäisyprojektin johtaja, Monikulttuurisen hiv-työ-projektin johtaja, Maahanmuuttajalasten ja -nuorten kotoutumisen ohjaaja, Maahanmuuttajanuorten tukiasumistoiminnan tutkija, Elämänhallinnan ja voimavaraistamisen kehittämisprojektin maahanmuuttajalapsille ja -nuorille johtaja, Ikääntyvien maahanmuuttajien kotoutumista edistävän projektin johtaja, Maahanmuuttajien turvaverkko –toiminnan ohjaaja, Monikulttuurisen sosiaalisen nuorisotyön ohjaaja, Maahanmuuttajamiesten tukiprojektin päällikkö, Maahanmuuttajataustaisten lasten sijais- ja tukiperhetoiminnan tutkija, Maahanmuuttajajärjestöjen toiminnan kehittäjä, Maahanmuuttajanuorten ongelmapelaamista ehkäisevän projektin päällikkö, Maahanmuuttajien vertaistukitoiminnan ohjaaja, Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittäminen hankkeen johtaja, Monikulttuurisuuskouluttajaverkoston kouluttaja, Monikulttuurisuus nuorisotyön voimavarana -projektin projektityöntekijä, Monikulttuurisen voimavarakeskuksen johtaja, Pakolais- ja maahanmuuttajajärjestöjen voimavaraistamisprojektin päällikkö, Maahanmuuttoyhdyshenkilö, Maahanmuuttajien asumisneuvonnan kehittämisprojektin päällikkö, Maahanmuuttajatyön kehittämisprojektin johtaja, Maahanmuuttajien konfliktien ehkäisy- ja sovittelutyön neuvoja, Maahanmuuttajanuorten syrjäytymisen ehkäisyn tutkija, Ulkomaalaistaustaisten rikoksen uhrien tukityönprojektin johtaja, Monikulttuurisuusläänintaiteilija, Monikulttuurisen resurssi- ja osaamiskeskuksen johtaja, Maahanmuuttajaperhetyön ja avohuollon kehittämisen tutkija, Maahanmuuttajavanhusten tukipysäkki -projektin vastaava, Maahanmuuttajanuorten huumeiden käytön ennaltaehkäisyn tutkija, Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkoston järjestökoordinaattori, Maahanmuuttajien kuntoutusluotsi, Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seuran puheenjohtaja, Kotikielenavustaja, Maahanmuuttajien perhesidehaastattelija, Maahanmuuttajien hakemustallentaja, Monikulttuurisuusasioiden päällikkö, Maahanmuuttajanuorten pelaaminen hallintaan -projektin projektikoordinaattori, Monikulttuuritulkki, Maahanmuuttoyhdyshenkilöverkoston ylitarkastaja, Maahanmuuttohallinnon johtaja, Monikulttuuri kouluttaja, Maahanmuuton ja kotoutuksen valmisteluryhmä ylijohtaja, Kulttuurivälittäjä, Maahanmuutto-osaston suunnittelija, Maahanmuuttajien asuntoalueille kotouttamista selvittävä yleissuunnitteluarkkitehti, Pakolaisneuvonnan juristi, Evankelisluterialaisen kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri, Monikulttuurisen toiminnan koordinaattori, Varhaiskasvatuspalvelujen monikulttuuriosaaja, Maahanmuutosta vastaava apulaiskaupunginjohtaja, Positiivisen diskriminaation johtaja, Monikulttuurisuusasiain päällikkö, Maahanmuuttajien seutuohjaaja, Rasismin vastaisen työn asiantuntija, Maahanmuuttopolitiikkaa tutkiva kulttuurintutkija, Maahanmuutto-osaston osastopäällikö, Kotoutumisvalmentaja, Maahanmuuttoneuvottelukunnan puheenjaohtaja, Taiteen keskustoimikunnan monikulttuurisuusjaoston puheenjohtaja, Konsultoiva psykiatrinen maahanmuuttajatyöryhmä, Pelastakaa Lapset ry:n rasismin vastaisen työn asiantuntija, Kehitysmaatutkimuksen opintoasiainsuunnittelija, Maahanmuuttajien omakielisen neuvontapalvelun koordinaattori, Omakielinen kotoutumisvalmentaja, Rasismintutkija, Maahanmuuttajien syrjintä- ja rasistisia kokemuksia kartoittava työryhmä, Rasismin vastainen työryhmä, Positiivinen erityiskohtelu paluumuuttoprosessissa työryhmä, Pakolaisneuvonnan Paperittomat-hankkeen koordinaattori, Maahanmuuttajanuorten koulutuskysymyksiä pohtiva työryhmä…

Tapio Vehmaskoski

HUH, nimilistaa! Tämä on sitä rakennemuutosta, jota seuraavalla hallituskaudella byrokratian osalta harvennetaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Työpaikkojen määrä ei ole mikään vakio, josta sitten niitä jaellaan olemassa olevalle tai kasvavalle porukalle. Työpaikkojen määrä riippuu ihmisten määrästä kaikkein eniten. Kyllähän sen jokainen tajuaa, kun ajattelee vaikkapa Ruotsin liki kahta kertaa Suomea korkeampaa väestömäärää melko lailla samoilla leveysasteilla. Siellä on työttömyys alhaisempaa kuin Suomessa.

Maapinta-alan kannalta Suomeen kyllä porukkaa mahtuu ja kyllä se huoltosuhdekin tulee ongelmaksi muodostumaan, vaikka blogisti tässä pyrkikin esittämään joitain kyseistä ongelmaa lieventäviä näkökohtia.

Tärkeätä olisi kuitenkin, että samalla kun työperäistä maahanmuuttoa edesautettaisiin, purettaisiin työmarkkinoiden jäykkyyttä siten, että yrityksissä oleva ja tuleva tosiasiallinen työn tarve voitaisiin paikata järkevillä kustannuksilla. Samoin yritystoimintaan liittyvää byrokratiaa pitäisi edelleen karsia mahdollisimman minimiin.

Työttömyysprosentti on aina sitä alhaisempi mitä paremmin maan taloudella menee eikä sen seuraus, että maassa olisi mahdollisimman vähän ihmisiä.

Muuten, Suomessa on ollut työvoimapulaa todellisuudessa sota-ajan jälkeisten vuosien lisäksi 70-luvun alussa ennen öljykriisiä ja samoin 80-luvulla, jolloin oli Helsingissä todella vaikea saada päteviä hakijoita toimihenkilöpuolella tarvittaville palleille. Allekirjoittaneellakin on omakohtaista kokemusta sen aikaisen rekrytointiprosessin ongelmallisuudesta nimenomaan hakijoiden puutteen vuoksi. Toki tilastoissa aina jonkin verran on työttömiäkin ollut, mutta käytännön tilanne yritysten näkövinnkkelistä oli toinen.

Seppo Hildén

"Työpaikkojen määrä riippuu ihmisten määrästä kaikkein eniten"

Jaahas, nyt taisi tulla hätäisesti kirjoitettu väittämä, sillä kyllähän työpaikkojen määrä riippuu kaikkein eniten tarjolla olevista työpaikkojen määrästä.

lisäys: eli kyllähän Afrikassakin on paljon ihmisiä, mutta siitä huolimatta vaan murto-osalle heistä löytyy töitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"kyllähän työpaikkojen määrä riippuu kaikkein eniten tarjolla olevista työpaikkojen määrästä."

Toivottavasti tuo oli vitsi. Kyllähän tynnyrissä olevan veden määräkin riippuu siinä olevan veden pinnan korkeustasosta. (;D)

"Afrikassakin on paljon ihmisiä, mutta siitä huolimatta vaan murto-osalle heistä löytyy töitä."

Afrikassa on varmaan pari kolmesataa kertaa enemmän työpaikkoja kuin Suomessa. Murto-osa on määrittelemätön käsite ja voi olla millainen prosenttiosuus hyvänsä. Mutta olennaisinta on ehkä kuitenkin se, että joitain kaupunkilaisjengejä lukuunottamatta lähes kaikki afrikkalaiset lienevät työssä päivittäin. Useimmat kantavat maaseudulla majoihinsa polttopuita ja vettä, harjoittavat keräilytaloutta sekä nuijivat jamssia ruukuissaan ruokaa valmistaen, miehet metsästävät ja valmistavat käsityönä työvälineitä, j.n.e.

Afrikka on kuitenkin aivan liian laaja ja diversifioitunut alue, jotta sen kohdalla voisi tehdä yleistyksiä.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala Vastaus kommenttiin #32

Ei hyvänen aika Kuikka,

Onhan polttopuiden ja veden kanniskelu työtä, mutta onko se palkkatyötä?? Minäkin voin kotona puuhastella vaikka minkälaisia asioita, mutta eri asia maksaako niistä kukaan minulle palkkaa.

Vaikka Suomeen otettaisiin miljoona uutta asukasta niin ei se automaattisesti tarkoita sitä, että työpaikkojen määrä kasvaa. Toki edellytykset uusille työpaikoille teoriassa lisääntyvät, mutta kehittyneessä yhteiskunnassa on ihmisillä oltava sopiva koulutus, erilaisia lakipykäliä on noudatettava ja työn on oltava kannattavaa yms.

Työn syntyminen meni ehkä vielä 70 vuotta sitten sillä periaatteella: "minäpä alan valmistamaan lapioita". Nykypäivänä on mm. kova kilpailu eri aloilla, joten uuden työn (työpaikkojen) synnyttäminen on aika iso projekti ja samalla kasvava riski.

Toisaalta joissain alkeellisimmissa Afrikan valtioissa uuden työpaikan syntyminen voi edelleen mennä siten, että joku saa sukulaiseltaan lahjaksi sakset ja alkaa kylänsä parturiksi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #32

" Mutta olennaisinta on ehkä kuitenkin se, että joitain kaupunkilaisjengejä lukuunottamatta lähes kaikki afrikkalaiset lienevät työssä päivittäin. "

No ,siellähän on siteen Afrikassa kaikki hyvin. Turhaanhan niitä sitten sieltä merestä loiritaan taitavat olla ruokaperäisillä siellä kelluskelemass ja uiskentelemassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

He ovat paenneet sotia, ei työttömyyttä.

Ylempänä toinen kommentaattori ei noteeerannut työnteoksi muuta kuin palkkatyötä ja tämä onkin monen nykysuomalaisen ajatusvirhe. Jos minä itse leikkaan nurmikkoa puutarhassani, niin sen ei katsota poistavan työttömyyttä, mutta jos minä maksan siitä puutarhurille, niin silloin "hän tekee työtä", vaikka hän tekee sitä aivan samaa kuin minä itsekin olisin tehnyt.

Palkanmaksusta säästämäni raha voidaan yhtä hyvin katsoa omaksi "työtulokseni". Luontaistaloudessa ei välttämättä ole lainkaan työttömyyttä ja kaikki elättävät itsensä vaikka kukaan ei saisi palkkaa. Jokaisen ihmisen eläminen edellyttää tiettyä määrää työntekoa ja siksi työn tarpeen määrä kasvaa ihmisten määrän funktiona.

Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että Suomessa "avoimet työpaikat" lisääntyisivät lineaarisesti maahanmuuton kanssa käsi kädessä, mutta kokonaiskansantuotteen tarve lisääntyy ja sen seurauksena työn tarve, mikä tietyn ajan kuluessa vaikuttaa myös avointen palkkatyöpaikkojen määrään. Tietyt maahanmuuttajaryhmät lisäksi myötävaikuttavat talouden vireyteen yritteliäisyytensä kautta. Kebab-baarihan ei työllistä pelkästään yrittäjää itseään ja hänen perhettään, vaan antaa tuloja myös tavarankuljettajille, lihajalostamoille, kiinteistövuokraajille, energian tuottajille, y.m.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #42

Tässä on nyt se ajatusvirhe, että kuvaamasi kaltainen työ olisi jotenkin hyvä/toivottava asia.

Siis kun lähdettiin "työpaikkojen määrästä".

... siis ei kai voi lähteä siitä, että työ olisi jotenkin hyvä asia, mitä "ihminen tarvitsee". Hyvin palkatut työpaikat saattavat olla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

Pitäisi luopua ajattelemasta pelkästään käsitettä "työpaikka". Palkkatyöhän on vain yksi monista itsensä elättämisen mahdollisuuksista.

Työtä tehdään yhteiskunnassa siksi, että sen työn tekemiseksi on tarve. Jos kaikki se tarpeellinen työ voitaisiin tehdä ilman palkkatyöpaikkoja, niin siinä ei olisi mitään ongelmaa.

Jos kerään metsästä sieniä ja syön seuraavan viikon oman maan perunoita tattikastikkeella joka päivä, niin olen tehnyt työtä, jolla on minulle taloudellista merkitystä. Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Eikä Jussi ollut työtön, vaikka kukaan ei hänelle palkkaa maksanutkaan. Taisi hänellä olla työtä liiaksikin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #44

"Palkkatyöhän on vain yksi monista itsensä elättämisen mahdollisuuksista."

No, tässä yhteiskunnassa se taitaa olla tarpeellinen, vaikka maanviljelijä voinee elättää itsensä tiettyyn pisteeseen asti.

Työn määräkin on vähän monimutkaisempi asia: jos koneet tekevät kaiken työn, silloinhan työttömiä voi olla vaikka valtaosa. Tällä tavalla ajateltuna työn määrä, jonka ihminen tekee, ei riipu ihmisten määrästä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

"jos koneet tekevät kaiken työn, silloinhan työttömiä voi olla vaikka valtaosa."

Periaatteessa asia on noin, mutta käytännössä ei. Sillä on paljon töitä, joissa ihmistä ei korvaa mikään ja juuri siihen suuntaan ammattijakauma sitten tulee kehittymään.

Lisäksi ajatellen tämän blogin sanomaa, maahanmuuton aiheuttama väestön lisäyshän ei myöskään olisi ongelma, jos koneet tekevät aivan kaiken työn, koska silloin ne samat koneet tekisivät vain vielä enemmän työtä koko populaation hyväksi.

Mutta palataksemme alkuperäiseen asiaan: työttömyys on pääsääntöisesti alhaisempaa muuttovoittoalueilla ja korkeampaa muuttotappioalueilla, jolloin yleensä joudutaan myös kasvavan työttömyyden noidankehään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #42

"He ovat paenneet sotia, ei työttömyyttä."
Ketkäs siellä sotii jos kaikki ahkeroi työn syrjässä ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

Sotiminen on kovaa työtä. Monasti jopa palkkatyötä.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala Vastaus kommenttiin #42

Eikös hyvinvointivaltion rakenne aiheuta sen, että kansalaisten olisi ensisijaisesti tehtävä palkkatyötä. Palkkatyöstä maksetaan verovaroja ja verot hyödyttävät koko muuta kansaa. Jos leikkaat itse oman nurmikkosi työ hyödyttää vain itseäsi, mutta jos annat ammattilaisen leikata nurmikkosi palkkaa vastaan, maksetaan työstä veroja, jolloin se hyödyttää kaikkia valtiossa asuvia verojen muodossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #49

"Eikös hyvinvointivaltion rakenne aiheuta sen, että kansalaisten olisi ensisijaisesti tehtävä palkkatyötä."

Ainoastaan, jos hyvinvointiyhteiskunnaksi määritellän tietynlainen sosialismi. Hyvinvointi voidaan saavuttaa muutakin kautta ja kestävämmällä perustalla.

"Palkkatyöstä maksetaan verovaroja ja verot hyödyttävät koko muuta kansaa."

Jos minä hauan ensisijaisesti saada nurmikkoni leikatuksi, niin ei minun samanaikaisesti tarvitse ajatella hyväntekeväisyyttä koko kansalle. Sitä voin harjoittaa toisessa tilanteessa vaikka Punaisen Ristin kautta.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ruotsilla on talous kunnossa, koska siellä vienti vetää niin hyvin. Jokainen ymmärtää, että Suomen talouden pahin ongelma on se ettei vienti oikein tahdo vetää. En oikein näe miten maahanmuutto voisi siihen auttaa. Vienti yrityksissähän tarvitaan osaavaa työnvoimaa ja Suomi ei ole valitettavasti kovin houkutteleva maa osaavalle työvoimalle. Muualla osaajalle maksetaan paljon paremmin. Suomi on vaikea kieli ja ilmasto on täällä hyvin kylmä. Kyllä työntekiä jolla olisi paljon valinnan varaa valitsee mielummin jonkin toisen maan.
Jos mamuilla on keskimäärin kymppitonnin pienemmät tulot kuin kantaväestöllä, se kertoo myös siitä ettei tänne ole saatu mitää huippuosaajia. http://www.hs.fi/kotimaa/a1399170231462

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Maahanmuutosta on tullut bisnes, jolla lypsetään valtiontukia eli juuri niistä mistä pitäisi säästää. Timon listan työsuhteilla varsinkin vasemmistopuolueet pyrkivät järjestämään työtä liian suurelle määrälle humanistisen koulutuksen saaneita ja imuroimaan "suvaitsevina" ääniä.

Inhimillisyyttä ei todellakaan ajatella. Parasta apua on lopettaa konfliktit ja asekaupat. Auttaa lähialueilla pakenevia ja edistää asukkaiden mahdollisuutta palata omille juurilleen. Onko oikein omaa kansantalouttamme pönkittää käyttämällä hyväksi hädässä olevien tilannetta???

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

"Suomesta saisi heti miljoona ihmistä töihin lyhentämällä opiskeluaikoja ja pidentämällä eläkeikää, jos todellakin olisi työvoimapula"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014021218027975_u...

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Tiedän että kun poliitikkassa mennään oikein paljon oikealle, niin on kauhea hinku saada Suomeen mahdollisimman paljon varsinkin halpatyövoimaa, tämä kuulemma auttaa taloutta. On ihan pakko kysyä näiltä oikeiston sankareilta, että mitä uskotte kuinka paljon Suomi on hyötynyt taloudellisesti Olkiluoto kolmosen halvasta rakentamisesta?

Suomessa on paljon ongelmia rakentamisen laadussa Pauli Vahtera näkee yhdeksi syyksi halvat ja huonon kielitaidon omaavat rakentajat. http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2013/11/0...
Tulee varmasti halvemmaksi rakentaa kerralla ja vähän kalliimmalla, kun moneen kertaan halvemmalla.

Suomessa olsi hyvä ottaa käyttöö Kanadan pisteytys järjestelmä, niin saatasiin työperäistä maahanmuuttoa kohdennettua niille aloille, joilla on todellista tarvetta. Ja lisäksi olisi hyvä testata maahanmuuttajien ammattitaitoa.

Kun kerran Suomessa tarvitsee melkein joka asiaan käydä joku kurssi. esim. olkoholin kaatamiseen(anniskelupassi)jne.. Eikö voisi vaatia, että rakennusmies osaa puhua kunnolla edes Suomen kieltä. Rakennuspuoli ammatti kouluissa muutettiin jokin aika sitten kolmivuotiseksi, mutta kumpi on tärkeämpää, se että rakennusmies osaa jotain fysikkaa vai puhua kunnolla Suomen kieltä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vartiaisen kanssa täysin samoilla linjoilla. Työikäistä väestöä on reippaasti lisättävä, jotta työtä tekemättömät saadaan elätettyä. Yhtään kantasuomalaiselle korvamerkittyä työpaikkaa ei pitäisi olla olemassa, joten mistä nämä kuvitelmat suomalaisten työllistämisestä ensin syntyvät. Eikös se ole vain hyvä, että joku viitsii ne työt tehdä ja verot maksaa. Pieni kilpailu lisää toimeliaisuutta.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Noh vaikka perustuslaista. https://www.youtube.com/watch?v=iZ-1DZV7XLw
Noin kohdasta 18.00 eteenpäin "Valtiovallan ensisijaisena tehtävänä on työllistää ne kansalaisensa jotka ovat työttömänä, sekin löytyy perustuslaista"
Voin etsi myös itse tän kohdan perustuslaista kun minulla on aikaa enemmän.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Missä kohtaa perustuslaissa puhutaan kantasuomalaisille korvamerkityistä työpaikoista?

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala Vastaus kommenttiin #31

Ainakin minä olen käsittänyt käsitteen "hyvinvointivaltio" siten, että se huolehtii kaikista kansalaisistansa. Eli valtion _tehtävänä_ on huolehtia kansalaisistaan. En sitten tiedä, mikä on sinusta valtion ensisijainen tehtävä. Ei valtio huolehdi omista kansalaisistaan, jos valtion sisällä on työttömiä puoli miljoonaa, mutta silti otetaan ulkomailta ihmisiä täyttämään vapaita työpaikkoja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #36

Ehkä olet käsittänyt hyvinvointivaltion täysin väärin. Se tarkoittaa sitä, että työssäkävijöiden tuloista osa jaetaan työtä tekemättömille. Valtion ja kuntien roolina on toimia verorahojen kanavoijana.

Työtä tekevät ne muut hoivaavat, eikä yhteiskunta. Työtä tekeviä tarvitaan nykyistä enemmän kun hoivattavien määrä kaiken aikaa lisääntyy. Työpaikkojen syntyminenkin tapahtuu lähinnä työtä tekevien toimesta. Yhteiskunnalla on siihen melko vähän vaikutusta, ellei kohtuutonta vero- ja säädöstaakkaa huomioida.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Blogistilta erinomainen kirjoitus! Lehdistö ja valtamediat vaikenevat tärkeistä asioista, kuten kokoomuksen ja rkp:n rikollisen työvoiman suojelemisesta, mutta kirjoittavat paljonkin sivuasioista joilla ei käytännössä ole mitään merkitystä. Ei ihme että lehtien menekit laskevat!

Timo Tarukselta myös erinomainen kommentti maahanmuuttajien työpaikoista, joka kertoo minkälaisen maahanmuuttoteollisuuden maahanmuutto on saanut aikaan ja kuinka paljon maahanmuutto todellisuudessa syö valtion talouttamme!

Tällaiset asioita vääristelevät Juhana Vartiaiset tulisi samantien poistaa valtion palkkalistoilta, valtiollamme ei ole varaa tällaisiin virallista huttutietoa esittäviin propagandaministereihin, jotka valtavilla palkoilla puhuvat aivan joutavia!

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Vartiainen vertaa suomalaisia työttömiä rikkaruohoihin, tässä paljastuikin hyvin Vartiaisen asenne Suomalaisiin työttömiin kun hän vaatii lisää työperäistä maahanmuuttoa Suomeen, kun Suomessa on jo puoli miljoonaa työtöntä.

http://www.iltalehti.fi/talous/2014101418743842_ta...

PS: Myös kommenteista päätellen muutamien kirjoittajien mielipiteet Vartiainen tiivisti hyvin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo vertaus oli kuvaava loogisessa mielessä. Tosin vertauksen sukeuttamat mielikuvat estävät useita ymmärtämään sen logiikan paikkansapitävyyttä ja nerokkuutta.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Eli mielestäsi siis puolen miljoonan työttömän sanominen rikkaruohoksi on nerokkuutta?.Jep jep ja samalla logiikalla tietysti pidä miestä nerona, joka ehdottaa maahanmuuttoa Ruotsin mallin mukaan, vaikka KAIKKI tutkimukset osoittavat maahamuutton aiheuttavan Ruotsille persnettoa.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Taitaa Tää Vartiainen olla itse Suomen suurin rikkaruoho tienaa 8000e kuussa ja ehdottaa Suomeen lisää maahamuuttojia Ruotsin mallin mukaan, vaikka KAIKKIEN tutkimusten mukaan maahamuuttoa aiheittaa Ruotsille persnettoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos et linkkaa niitä KAIKKIA tutkimuksia, niin en usko alkuunkaan.

Toisaalta, on mahdollista, että enimmiltään tutkimuksia tehdään liian kapeasta näkövinkkelistä. Maahanmuuttajien työvoima on Ruotsin hyvin menestyvän talouden polttoaine. Lähes kaikki suoritusportaan tehtävät (ravintoloiden tiskaajat, hotellisiivoojat, sairaala-apulaiset, pizzan paistajat, taksikuskit y.m. ) ovat siellä maahanmuuttajia. Ja työttömyys on vähäisempää kuin Suomessa prosentuaalisesti.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Tässä tämä viimenen tutkimus Ruotsin maahamuuton kustannuksista http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/11/sverige-...
Muissa tutkimuksissa täytyy jäädä luottamaan dosentti Kyösti Tarvaiseen
Tässä tämä Tarvaisen koko maahamuuttoanalyysi
http://jameshirvisaari.wordpress.com/2013/12/25/24...

Käyhän Kuikka Lukaisemassa ja tutustu samalla niihin massiivisiin sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin, joita maahanmuutto Ruotsille aiheuttaa.

Tässä myös Göteborgin kauppakorkeakoulun yritystalouden entinen lehtori Lars Jansson laskelmia maahamuuto kuluista http://spydet.blogspot.com/2007/07/hvad-koster-ind...
Janssonin laskelmien mukaan maahanmuuton aiheuttamat kokonaiskustannukset vuonna 2005 olivat 290 miljardia kruunua.

Noi työt ovat sellaisia, joista läytyisi Ruotsin kantaväestöstäkin osaamista, eli eivät tuo mitään lisä arvoa Ruotsin taloudelle.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Tässä Kuikalle muita tutkimuksia Maahamuuton kustannuksista.

http://www.lasningen.se/wp-content/uploads/2014/04...
(Ruotsalainen Tukholman kauppakorkeakoulun apulaisprofessori ja tutkija Jan Tullberg on tutkinut maahanmuuton aiheuttamia kustannuksia Ruotsissa ja tullut siihen tulokseen, että maahanmuutto maksaa Ruotsille noin 250 miljardia kruunua vuosittain. Tämä on huomattavasti enemmän, kuin aikaisemmat arviot ovat esittäneet.)

Ja tästä linkistä http://rahmispossu.net/2014/04/18/ruotsalaiset-eiv... löytyi tälläinen tutkimus http://rahmispossu.net/wp-content/uploads/2013/12/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset