SakariRajamaki

Toimittajatkin huomanneet työvoiman vapaan liikkuvuuden ongelmat

Vähän aikaa sitten toimitta Reetta Räty sanoi kolumnissaan maastamuutto maahanmuuttoa suuremmaksi uhaksi Euroopassa. 

"Monissa EU-maissa maastamuutto on paljon akuutimpi huoli kuin maahanmuutto. Romaniasta on lähtenyt 3,4 miljoonaa ihmistä, ja myös Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja Puolassa ihmisiä huolettaa enemmän maastamuutto kuin maahanmuutto. Baltian maiden kansalaisista kolmannes on muuttanut maasta EU-jäsenyyden aikana"

En tiedä, onko Euroopassa maastamuutto isompi ongelma kuin maahanmuuttoa, mutta selvää on, että iso ongelma se on joissain maissa. Hienoa, että Reetta kertoo näistä ongelmista sentään tulijoiden lähtömaissa, mutta hän olisi myös voinut kertoa mitä tälläinen maahanmuutto aiheuttaa vastaanottaville maille länsi-euroopassa(halpatyövoima vie osin kantaväestön työpaikkoja ja polkee palkkoja). Reetta ei näytä myöskään ymmärtävän, että maastamuutto johtuu pääosin työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Tai sitten hän näkee EU:n niin pyhänä asiana, ettei sen perusperiaatteisiin voi kajota, joista työvoiman voiman vapaa liikkuvuus on yksi. Toimittajillahan on tunnetusti hyvin nuoleskeleva asenne EU:hun.

Vasemmistopuolueet ainakin ymmärtävät työvoiman vapaanliikkuvuuden aiheuttauttamat ongelmat, sillä valtaosa vasemmistopolitikoista haluaa rajoittaa muista kehittyvistä maista tulevaa työperäistä maahanmuuttoa. Vaalikopeilla olen vasemmistopuolueiden edustajien kanssa keskutellut asiasta, olen saanut käsityksen, että heille EU on niin pyhä asia ettei sen perusperiaatteisiin voida kajota. Todennäköisesti myös toimittajat asenne on samanlainen. Kuitekin Eu on ihmisten keksimä asia. Näin ollen ihmiset voivat siitä ihan kaikkia asiaoita muuttaa mieleisekseen ja aivan kaikki siitä pitäisi pystyä kyseenalaistamaan, sen olemassa olon mielekkyydestä lähtien.

Yleinen argumentti työvoiman vapaan liikkuvuuden puolesta on se, että pääseväthän suomalaisetkin vapaasti muualle EU:hun töihin. Haluan muistuttaa, että Suomesta on aina lähdetty muualle töihin ennen työvoiman vapataa liikkuvuuttakin. Esimerkiksi vuonna 1970 neljäkymmentä tuhatta suomalaista muutti pelkästään Ruotsiin töihin, kun taas vuonna 2015 vain 10 000 ihmistä muutti Suomesta ulkomaille töihin. Lisäksi kolmanneksi suosituin muutto maa oli USA, joka ei edes kuulu EU:hun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset