SakariRajamaki

Rasismihysteriä hallitsee myös kielikeskustelua

Luin jokin aika sitten Vesa-Matti Louekosken blogin, jossa hän piti pakkoruotsin vastusmista hyökkäyksenä suomenruotsalaisia kohtaan. Blogi oli todella suosittu, joten siitäkin voi vetää johtopäätöksen rasismiulinan olevan yleistä tämänkin aiheen ympärillä. Vaikka todellisuudessa suomalaisten negatiivinen asenne ruotsinkieltä kohtaa johtuu yksinomaan sen pakkosyöttämisestä, sillä puhutaanhan Suomessa paljon monia muitakin kieliä eikä niihin suhtauduta negatiiviivisesti. 

Louekoski kirjoittaa:

"Miltä tuntuisi pakata kotinsa ja tavaransa, ja jättää oma kotimaansa sen vuoksi, että on annettu ymmärtää, että sinun äidinkielesi on jotakin ylimääräistä, tiellä olevaa, erityisiä kustannuksia aiheuttavaa, tarpeetonta tai muuta vähemmän mairittelevaa"

Kyllä pakkoruotsi on ylimääräistä suurimman osan suomalaisten mielestä. Myös monien jatko-opinnot tyssäävät tähän marginaalikieleen, eli siinä(kin) mielessä se on tiellä olevaa. Kaksikielisyydestä koituu vähintään satojen miljoonien vuotuiset kustannukset valtiolle, joten todellakin kustannuksia aiheuttavaa! Valtaosa suomalaisista ei tee juuri mitään pakkoruotsilla, joten kyllä sitä voi sanoa tarpeettomaksi. Jos joku on niin herkkähipiäinen, että muuttaa näiden asioden ääneen sanomisen takia maasta, niin tervemenoa!

On vaikea edes uskoa, että valtaosa suomalaisista edes suhtautuu kovin negatiivisesti ruotsinkieleen, mutta sekin pieni negatiivisuus on helppo korjata lopettamalla ruotsinkielen pakkotuputtaminen. Jos suomenruotsaiset eivät itse vaatisi erityisoikeuksia ruotsinkielelle niitä ei olisi, joten lopulta asia on heistä itsestään kiinni.

Kyse on vähän samasta asiasta kuin rasismikeskustelussa yleensäkin. Ne vähemmistöt jotka joutuvat kokemaan eniten ennakkoluuloja ovat yliedustettuina rikollisuustilastoissa. Syypäitä ennakkoluuloihin on siis se osuus noista vähemmistöistä, jotka syyllistyvät rikoksiin, eivätkä mitkään maahanmuuttokriittiset öyhöttäjät. Tämän näkee jo siitä, että Romanit kokevat kaikista vähemmistöistä eniten ennakkoluuoja, vaikka heistä eivät juuri maahanmuuttokriitikot puhu. 


Ps. Oli aiheellista kirjoittaa Louekosken blogista erillinen kirjoitus, sillä hän sensuroi minun(kin) viestini kommenttiosiossa.


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006106557.html

"Selvitys: Yhteis­kunnan jyrkkä ilma­piiri ajaa ruotsin­kielisiä nuoria pois Suomesta – maasta­muutto uhkaa paikoin jo talous­kasvua"

Tuo oli siis otsikko ja itse jutussa kerrotaan, että:

"Eniten muuttamaan houkuttavat kuitenkin työ- ja opiskelumahdollisuudet, perhesuhteet sekä puhdas seikkailunhalu"

”Muuttaminen kuuluu suomenruotsalaisessa kulttuurissa perinteisiin. Usein se on myös helppoa, koska kohdemaahan on valmiiksi siteitä.”"

Eli otsikko ei vastaa jutun sisältöä. Eli tälläisillä jutuilla toimittajat vain yrittävät lietsoa rasismihysteriaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Suosittelen Tuomo Grenin blogausta koskien psykologisten arvioiden esittämistä keskusteluissa.

http://tuomogren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277246-h...

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Olin töissä, siks kommentoin blogia vasta nyt. Kommentoi nyt vain tosi nopeasti, sillä en edes tiedä lukeeko kommenttejejani enää kukaan, koska tämä blogi ei ole enää "kuuma"

Gren kirjoitti:

"Tästä ilmiöstä on tarjolla kaksi hyvin toistuvaa esimerkkiä. Termi "hyvesignalointi" ja toisaalta termi "ilmastohysteria". Nämä eivät ole tavallaan edes psykologisia argumentteja vaan jotain jossa vastpuolen argumentit ohitetaan ja aletaan puhumaan vastapuolesta henkilönä"

Pakkoruotsin argumentit on kumotto jo aikoja sitten, siks ei ollut tarvetta hirveästi keskittyä niihin.

sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166274-pakkoruotsin-kumotut-perustelut

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Nyt meni pahasti ohi maalin. Ensinnä ei sillä ole merkitystä onko jotain jo kumottu. Ei se vähennä tekosi hölmöyttä. Toiseksi vastauksena minulle tuo oli pelkästään nolo paljastus ennakkoluuloistasi. Minä kannatan vapaata valintaa, kaikkien aineiden osalta.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #12

Lainaus kehumastasi blogista:

"Eli ensin on osoitettava että vastapuoli on väärässä ja sen jälkeen voit sitten selittää miksi heillä on virhemielipide sen virheellisyydestä huolimatta."

Koska moni muu on osoittanut pakkoruotsin kannattajien argumenttejen olevan viheellisiä, sen takia keskytin selittämään mistä heidän virhemielipiteensä johtuu. Ihan hyvin olisin voinut toistaa, vaikka Sampo Terhon argumentit pakkoruotsia vastaan, mutta en näe mitä lisäarvoa se enää toisi kielikeskusteluun.
En ole ottanut kantaa sinun mielipiteeseesi pakkoruotsista.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ei taida sensurointi olla kovin kannattavaa, kun sensuroitu keskustelun vastapuoli eskaloi asian kirjoittamalla kommenteista uuden täyden blogi-postauksen. Tämä on nyt jo toinen blogi, joka on julkaistu sen takia että samaa asiaa ei ole saanut sensuurista läpi hänen bloginsa kommentti-osiossa.

Nämä uudet ketjut saavat paljon enemmän näkyvyyttä kuin olisivat saaneet ne suurelta käyttäjien massalta täysin pimentoon ja unohduksiin jäävät pari pikku kommenttia hänen blogissaan, jos hän olisi hyväksynyt ne julkaistavaksi siellä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ruotsin kieli ja sen kulttuuri on olennainen osa suomalaisten sielunmaisemaa. Turha pakeneminen pakkoruotsineen on pikemminkin osoitus suomalaisten huonosta itsetunnosta. Yhä edelleen ihmetyttää kuinka suomalaisille on tärkeää Ruotsin kampittaminen urheilun lisäksi melkein jokaisella elämänalueella.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jokainen tekee tietysti oman tulkinnan, kuinka olennainen osa Suomea ruotsalaisuus on. Seuraavissa kunnissa ruotsinkielisiksi ilmoittautuneiden osuus väestöstä on vähemmän kuin 1/100. Se on kuitenkin valtiovallan tulkinnan mukaan edelleenkin "olennainen" osa. Se taas ei ole "olennainen osa", jos Ahvenanmaalla, Ruotsissa tms suomalaisten osuus on suurempi kuin 1/100.

Akaa
Alajärvi
Alavieska
Alavus
Asikkala
Aura
Enonkoski
Enontekiö
Eura
Eurajoki
Forssa
Haapajärvi
Haapavesi
Hailuoto
Hamina
Hankasalmi
Harjavalta
Hartola
Hattula
Hausjärvi
Heinola
Heinävesi
Hirvensalmi
Hollola
Honkajoki
Huittinen
Humppila
Hyrynsalmi
Hyvinkää
Hämeenkoski
Hämeenkyrö
Hämeenlinna
Ii
Iisalmi
Iitti
Ikaalinen
Ilmajoki
Ilomantsi
Imatra
Inari
Isojoki
Isokyrö
Jalasjärvi
Janakkala
Joensuu
Jokioinen
Joroinen
Joutsa
Juankoski
Juuka
Juupajoki
Juva
Jyväskylä
Jämijärvi
Jämsä
Järvenpää
Kaavi
Kajaani
Kalajoki
Kangasala
Kangasniemi
Kankaanpää
Kannonkoski
Kannus
Karkkila
Karstula
Karvia
Kauhajoki
Kauhava
Keitele
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kempele
Keuruu
Kihniö
Kinnula
Kitee
Kittilä
Kiuruvesi
Kivijärvi
Kokemäki
Kolari
Konnevesi
Kontiolahti
Koski
Kotka
Kouvola
Kuhmo
Kuhmoinen
Kuopio
Kuortane
Kurikka
Kuusamo
Kyyjärvi
Kärkölä
Kärsämäki
Köyliö
Lahti
Laitila
Lapinjärvi
Lappajärvi
Lappeenranta
Lapua
Laukaa
Lavia
Lemi
Lempäälä
Leppävirta
Lestijärvi
Lieksa
Liminka
Liperi
Loppi
Luhanka
Lumijoki
Luumäki
Luvia
Maaninka
Masku
Merijärvi
Merikarvia
Miehikkälä
Mikkeli
Muhos
Multia
Muonio
Muurame
Mynämäki
Mäntsälä
Mänttä-Vilppula
Mäntyharju
Nakkila
Nastola
Nivala
Nokia
Nousiainen
Nurmes
Orimattila
Oripää
Orivesi
Oulainen
Oulu
Outokumpu
Padasjoki
Paimio
Paltamo
Parikkala
Parkano
Pelkosenniemi
Pello
Perho
Pertunmaa
Petäjävesi
Pieksämäki
Pielavesi
Pihtipudas
Pirkkala
Polvijärvi
Pomarkku
Pori
Posio
Pudasjärvi
Pukkila
Punkalaidun
Puolanka
Puumala
Pyhäjoki
Pyhäjärvi
Pyhäntä
Pyhäranta
Pälkäne
Pöytyä
Raahe
Rantasalmi
Ranua
Rauma
Rautalampi
Rautavaara
Rautjärvi
Reisjärvi
Riihimäki
Ristijärvi
Rovaniemi
Ruokolahti
Ruovesi
Rääkkylä
Saarijärvi
Salla
Sastamala
Savitaipale
Savonlinna
Savukoski
Seinäjoki
Sievi
Siikainen
Siikajoki
Siikalatva
Siilinjärvi
Simo
Sodankylä
Soini
Somero
Sonkajärvi
Sotkamo
Sulkava
Suomussalmi
Suonenjoki
Sysmä
Säkylä
Taipalsaari
Taivalkoski
Taivassalo
Tammela
Tampere
Tarvasjoki
Tervo
Tervola
Teuva
Tohmajärvi
Toholampi
Toivakka
Tornio
Tuusniemi
Tyrnävä
Ulvila
Urjala
Utajärvi
Utsjoki
Uurainen
Uusikaupunki
Vaala
Valkeakoski
Valtimo
Varkaus
Vehmaa
Vesanto
Vesilahti
Vieremä
Viitasaari
Vimpeli
Virolahti
Virrat
Ylitornio
Ylivieska
Ylöjärvi
Ypäjä
Ähtäri
Äänekoski

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu
Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Vesa-Matti ei julkaissut kommenttiani, jossa kysyin, että onko hänen kuvailemansa sorto jo käynnissä Ahvenanmaalla, jossa pakkosuomea ei ole?

Pakkoruotsin kannattajat ovat hirmu kaksinaismoralisteja, kun heistä samat asiat eivät yhtäkkiä pädekään kun kyse on suomenkielisestä vähemmistöstä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En osaa edes arvata miksi halusit nostaa keskusteluun rikostilastot. Eikö niiden perusteella kannattaisi opettaa pelkästään ruotsin kieltä?

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ei kannata arvata, sillä voin itse kertoa sen. Tarkoitus oli ottaa toinen esimerkki, jossa kantaväestön negatiivinen asenne heitä kohtaan johtuu heistä itsestään.
Tosin suomenkielisten negatiivinen asenne ruotsinkielisiä kohtaan on hyvin pientä. Tämä johtuu varmasti siitä, että suomenruotsaisten aiheuttama haitta on huomattavasti esim. somaleja pienempi. Lisäksi suomenruotsaiset ovat keskimäärin selvästi hyödyllisiä yhteiskunnalle, tosin kuin somalit.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Anteeksi, ”toinen esimerkki, jossa kantaväestön negatiivinen asenne...”? Sukuni juuret (isälinjaa seuraten) ovat Laihialla, niin pitkälle kuin meillä kirkonkirjoja löytyy. Osaatko itse todentaa kauemmaksi?

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #13

Tiedät aivan varmasti mitä tarkoitan. Kerroi jo ylempänä, että kommentoin vain nopeasti tähän keskuteluketjuun, koska en ole lainkaan varmaa, että lukeeko kukaan enää edes näitä kommenttejani.

Aika kova homma kirjoittaa blogeja ja kommentteja, jos miettii että joka ainuan kommentin pitää pitää paikkanssa sataprosenttisesti. Kuitekin valtaosa kansasta ei viitsi ottaa mitään kantaa julkisesti yhteiskunnallisiin asioihin. Joten se on jo paljon, jos otan kantaa asioihin karkealla kädellä.

Itse et ole kirjoittanut kahteen vuoteen ainuttakaan blogia. Sitä vastoin näytät käyvän päivittäin näsäviisastelemassa muiden blogeissa. Koita välillä kirjoittaa oma blogi, niin huomaat miten vaikeaa on kirjoittaa niin että joka ainoa sana on pitää sataprosenttisesti paikkansa.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kieli on ajattelun väline ja jos sen hallitsee huonosti, on oletettavaa, että sen ymmärtäminenkin on vaikeaa. Ruotsin kielen yksi ongelma kouluopetuksessa suomenkielisillä on se, ettei sitä tarvita ja kohtaamisia on hyvin harvoin, kun oppimista ei arjessa tapahdu ,kun ei ole käyttöä niin ei ole. Ruotsinkielisellä suomen oppiminen on taas on päivittäin, koska oppimisympäristö sekä työympäristö on usein suomenkielinen, joten oppiminen on luonnollista. Missä me arjessa sitä puhuisimme sekä oppisimme ? .

Miksi pakotetaan opiskelemaan pientä marginaalikieltä, mitä monikaan eläessään koskaan tulee tarvitsemaan ? EU-alueella missä suomikin on, noin 51% käyttää englannin kieltä. Käytetyimpien kielten puhujat muodostavat 80 %, mailman kielistä johon kärkipäihin englantikin kuuluu. Ruotsi kuuluu 0.3 % vähiten puhutuimman kielien joukkoon, nykyinen kielipolitiikka ajaa suomalaiset nuoret pohjoismaalaiseen kielityhjiöön,

Kaksikielisyys ja monikielisyys tarkoittaa suomalaisille arjessa vuorovaikutusta ihmisten välillä. On nurinkurista, että RKP:n virallinen linja on turvata ruotsin kielen asema vaatimalla yksikielisiä ratkaisuja päiväkodeissa, kouluissa ja korkeakouluissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset